Örtbakad fläskfilé med färskpotatis och vitlökskräm

Testade att laga en ny rätt häromdagen. Den blev jättegod! Jag är inte så glad i potatis, men då den tillagades på detta vis så gillade jag det!

Potatisen förbereddes först. Man tar färskpotatis som skrubbas (funkade jättebra med sådana vantar), delas i fyra bitar och läggs i en ugnsfast form. Sedan häller man rapsolja över potatisen (jag tog ganska rikligt) och så strör man flingsalt över (fick ta ganska rikligt av det också för flingsalt är mildare än vanligt salt).


Man skalar en vitlök och har bitarna tillsammans med 0,5 dl olivolja i en kastrull. Där "rostar" man vitlöken så den blir brun på ytan. Efter det fick det stå och svalna lite. Tillsammans med 200 gram Philadelphia-ost naturell blandades detta sedan i matberedaren tills konsistensen blev lagom krämig utan bitar.


Så här blev krämen.


Fläskfilén bryns hel. Den läggs på en plåt där man "bäddar in" den i färsk rosmarin och färsk basilika. In i ugnen på 225 grader. 20 minuter för lite rosa. Vi tog 25 minuter eftersom Robin avskyr rosa kött. Det blev helt genomstekt, men inte det minsta torrt, vid 25 minuter (tänk bara på att ugnar är olika). Efter stekning ska man "bädda in" den i mer färsk hackad basilika och låta den vila i 15 minuter innan man skär upp.


Slutresultatet. Mums!

Kommentarer:

1 Fia:

Men guuuu så gott!

Kommentera här: