Sett filmen Närkontakt - The Fourth Kind

Spoilers förekommer! Detta är en sådan film som påstås vara baserad på en sann händelse. De tar det till och med steget längre och påstår att en del klipp som används i filmen är klipp och inspelningar från just den riktiga händelsen.

I och med det överstående så är det ju lite konstigt att hon som ska föreställa psykologen Abigail Tyler, som filmen handlar om, är en skådespelerska hon också (som syns på IMDb). Ber om ursäkt om jag förstörde filmen för någon nu, men jag varnade och skrev faktiskt spoiler högst upp. Men men...trots att filmen helt uppenbart inte är sann och inte har några "riktiga" klipp så är den effektfullt filmad.

Filmen handlar om psykologen Abigail som märker att hennes patienter en efter en beskriver exakt samma saker. Vid hypnos så upplever även patienterna ren och skär skräck. Vad är det som skrämmer dem? Hur kan alla uppleva samma saker trots att de inte känner varandra? Enda kopplingen dem emellan är att de har samma psykolog.

Det är en blandning av dokumentärstil, poliskameror, ljudinspelningar och traditionell filmstil. Ibland överlappas dessa filmstilar i olika "rutor" vilket ger en häftig upplevelse. Man måste ha sin uppmärksamhet fäst på flera punkter. Jag gillar även klippen som visar när en person leviterar och en person bli "besatt". Klippen ska föreställa de "äkta" så de är filmade med en vanlig filmkamera och när själva händelsen sker så blir bilden såklart riktigt suddig, skakig och "rörig". Därför får hjärnan försöka fylla i så gott det går när det inte är tydligt. DET gillar jag! Ens egen hjärna är nämligen knepigare än vad som helst som de försöker framställa på film. Man blir också alert på ett vis så att man är med mer i filmen. Dessa effekter som används skulle vid "vanlig" filmstil gå ganska obemärkt förbi (sett det förr liksom), men i och med dokumentärstilen så blir det häftigt.

Min reaktion på två sådana scener var: "Vad var det? Var det vad det såg ut att vara? Vad hände där? Det är något skumt med munnen... kan kroppen röra sig så där?" och så vidare. Jag var på helspänn. Riktigt kul! Hajade även till likadant av en ljudinspelning. Så överse det löjliga i att de försöker framställa det som en äkta dokumentation och se den för skojs skull!


Köp DVD på Ginza

Kommentarer:

1 Pamie:

Tyckte denna var lite creepy just pga "dokumentär-känslan" blev bra nojjig när deras mun öppnades . Skum men underhållande på sitt sätt film :)

2 Linda aka Tokmorsan:

Jag gillade den. tanken bakom den är skrämmande och jag vill inte möta utomjordingar.

Kommentera här: