Sett filmen Greyfriar's Bobby (1961)

Spoilers förekommer! I första svenska utgåvan hette filmen Bobby Trofast. Denna film är baserad på den sanna historien om den lilla hunden som efter sin husses död vakade vid dennes grav i Edinburgh, Skottland, i 14 år.

Jag är väldigt förtjust i denna historia. När jag var i Skottland en gång så köpte jag en barnbok om Greyfriar's Bobby. Både historien och barnboken är bättre än filmen. Jag tycker filmen känns väldigt ytlig och den överdriver människorna omkring hunden Bobby. Det här med "leva lyckliga i alla sina dagar" är väldigt Disney (är de som ligger bakom filmen). I och för sig så brukar Disney ofta plåga och döda karaktärer, speciellt djur. Det gör de inte i denna. När Bobbys husse dör så är det stillsamt och efteråt konstateras bara att "jaha, han dog". Hunden som ska föreställa sörja sin husse och vaka över honom ger en väldig "trick-känsla". Man kan nästan se personen bakom kameran som ger hunden befallningar genom att hunden tittar uppmärksamt åt ett visst håll innan den gör något.

Inte en film att rekommendera, men jag rekommenderar er verkligen att läsa historien om den riktiga Greyfriar's Bobby. Den är rörande!


Köp DVD på Ginza

Kommentarer:

1 Maol:

Då måste du se Hachiko. Och du måste ha massor av näsdukar för man gråter ganska mycket av båda filmerna. :(

Kommentera här: