Lite nostalgi förlorad

Jag håller på att kolla på Lilla huset på prärien säsong 2. Denna serie gick på tv när jag var liten. Alltså är det nostalgikänslor i farten då jag ser på det igen. Men nu har jag precis sett ett avsnitt som fick mig att bli lite lätt illamående.

Jag är öppen till andras tro. En del tror att bara för att man är ateist så anser man att alla troende är korkade och att man inte har någon moral. Det är helt fel! Det är lika individuellt som andra saker. Jag respekterar troende och är, som jag skrivit tidigare, nyfiken på varför de tror och hur DE tänker. Men ibland kan det bli för mycket. När folk inte är lika öppna tillbaka utan beter sig som att deras sätt att tänka är det ENDA rätta, då blir jag inte särskilt positivt inställd.

I avsnitt 3 säsong 2 av Lilla huset på prärien handlar det mycket om religion och tro. Alla avsnitt av Lilla huset på prärien har någon moral det vill föra fram. I ett avsnitt handlar det om när en av tjejerna i familjen får glasögon och blir retad och i ett annat avsnitt handlar det om att alla jobb är viktiga och ingen är förmer än någon annan på grund av sitt yrke. Moralen i avsnitt 3 känns dock som en predikning. Pappan i familjen säger "Även icke-religiösa vänder sig till gud i en tid av nöd" och att alla som förlorat någon kommer sluta vara sorgsna bara de tror på bibeln och himmelriket. Flickan Laura vill hjälpa en man som förlorat sin hustru för tjugo år sedan, men som på grund av sorgen inte släppt taget. Hon stryker under några stycken i bibeln och lämnar till honom och bara några veckor senare så är han lycklig igen.

Visst tycker jag det är fantastiskt om människor kan hitta tröst i sin tro, det har jag inget emot. Det som gjorde mig lätt illamående med avsnittet var att man verkade förutsätta att det skulle fungera för ALLA. Att alla SKA vara troende för då mår alla bra. Att troende finner tröst i sin tro och vill andra lika väl tycker jag är en bra sak, men man får samtidigt försöka att vara så öppen att man ser att andra vägar kanske passar andra bättre. En och samma väg är inte alltid den rätte för alla!


Kommentarer:

1 Linda aka Tokmorsan:

Något man skall tänka på att är så var det på den tiden. Gud var vägen för alla punkt slut. Så tänker vi inte idag. Det finns folk som tyvärr anser att deras väg är den enda rätta. Men idag har vi kraft att strunta i det och gå vår egen väg tack och lov!

2 pelle:

Jag håller med! Det behöver inte ens handla om religion, jag blir provocerad när vem/vad som helst vill tvinga på mig deras sätt att leva. Typ extremistveganer (för att ta ett exempel). Men respekterar deras sätt att leva, gör det samma för satan!

3 Maol:

Jag kan bli frustrerad när jag tittar på Dr. Phil. Ibland händer det att han själv säger att GUD ska hjälpa er genom krisen. Han tar för givet att alla är kristna och det gillar jag inte. Inte heller det avsnittet när en kvinna ville ha hjälp för hon är kristen men inte hennes man. Hur får hon honom att vända sig till Gud? Bah!

Kommentera här: