Sport Science - boxare

Såg ett avsnitt av Sport Science häromveckan. I programmet skulle de undersöka om "du slår som en tjej" verkligen är en förolämpning eller en komplimang. Med i programmet var boxaren Lucia Rijker samt två boxare som jag tyvärr inte kommer ihåg namnen på. De skulle testa på två sätt.

Först fick en sparringtränare ögonbindel och så skulle Lucia och en manlig boxare, i samma vikt- och längdklass som Lucia, slå honom för att se om han kunde känna skillnad. Han kände INGEN skillnad, trots att han före testet var helt övertygad om att han skulle göra det.

Sedan ett mer objektivt test. Båda boxarna skulle slå mot huvudet på en docka som mätte styrkan i slaget. Nu kommer jag inte ihåg exakta siffror, men den manlige boxaren var nånstans på 300 kg i styrka medan Lucia var en bra bit över 400 kg i styrka. Detta var även starkare än vad en världsmästare i manlig boxning lyckades slå.

Hur kommer detta sig, frågade de, eftersom en kvinna har 10-20 % mindre muskelmassa än män? Teknik! Lucia hade med sig hela kroppen och visste precis hur hon skulle göra för att lyckas. Full kroppskontroll! Männen förlitade sig mer på bara styrka (även fast de förstås också hade teknik, men inte till den grad som Lucia).

I ett snack med Lucia så sa hon att flickor ofta får lära sig att "vara i sina huvuden". Om även flickor fick lära känna sina kroppar, träna och upptäcka möjligheter så skulle saker se annorlunda ut. Ett klockrent argument! För det hon sa, om att flickor får lära sig si och pojkar får lära sig så, stämmer. Flickor uppmuntras till stilla lekar, pyssel, omhändertagande. Pojkar uppmuntras till att busbråka, springa av sig energi, klättra. Att uppmuntra till både ock anser jag vara mitt "uppdrag" som förälder.

Jag blev riktigt glad och inspirerad av programmet!

Kommentera här: