Sett filmen The Invention of Lying

Spoilers förekommer! Tänk dig en värld där alla talar sanning hela tiden. De säger precis vad de tänker och kan inte ens förstå konceptet med en vit lögn. Fiktion existerar inte utan allt är enbart fakta. Det är världen i filmen The Invention of Lying.

På ett sätt verkar det vara befriande att kunna säga precis vad man menar hela tiden, men samtidigt så framstår alla människor som så otroligt taskiga. Tycker de att någon är fet, ful, dum och så vidare så säger de det. En scen mellan Jennifer Garner och Rob Lowe är ett perfekt exempel på hur taskigt det skulle vara om denna värld var på riktigt. Hon vill ha kyckling till sin caesarsallad och han säger att "Nej du får inte beställa delikat, fet kyckling för då blir du överviktig. En dag kommer du vara gammal, ful och rynkig så varför lägga till övervikt på den listan?". Vid bröllop i denna värld så nämns inget om kärlek utan man nämner istället villkor som bra gener, stabil ekonomi och trygghet. "Tager du denna kvinna till hustru för att vara med henne så länge som du vill" har ersatt "Tager du denna kvinna till hustru för att älska i nöd och lust".

Detaljerna i filmen är också roliga. Reklamen är totalt ärlig. Till exempel så säger man i reklamen för Coca cola att det är sockersatt färgat vatten som är "väldigt sött och helt ok". Pepsi råkar ännu värre ut då en reklamskylt lyder "Pepsi - when they don't have Coke". Hehehehe... Jag som gillar detaljer tycker denna film har lyckats fint.

Sedan kommer dagen då det klickar till i hjärnan på Ricky Gervais karaktär och han drar den första lögnen någonsin. Han upptäcker sedan att han kan få vad han vill genom att ljuga, eftersom ingen annan vet vad en lögn är och därför tror honom. Självklart går det överstyr och när han för att trösta sin döende mor hittar på en historia om "mannen där uppe" och att alla som dör kommer till ett härligt land där alla de älskar finns så spårar det ur totalt. Historien om att han "vet" vad som händer efter döden sprider sig och folk vill veta.

En lustig men ändå lite tankeväckande film som jag rekommenderar!


Köp DVD på Ginza

Kommentarer:

1 Bella:

Ja den såg jag förra veckan, ganska underhållande :)

Kommentera här: