Om ungas sociala vanor

Fastnade för en föreläsning på Kunskapskanalen angående ungdomars sociala vanor genom media och nätet. Det var riktigt intressant! Upptäckte att mina vanor är nånstans i mitten av ungdom och vuxen. Medan jag till exempel tycker att suddiga mobilbilder tagna uppifrån på en person som står framför en spegel med texten "Är uttråkad" är totalt onödiga och rena skrik på uppmärksamhet som man inte förtjänar, så är jag ändå själv en bloggare och jag är med på facebook. Dock skriver jag helst om sådant som betytt mycket för mig eller att något har hänt. Jag skriver aldrig något i ren tristess, för vem vill egentligen läsa om det?

Den där sista meningen är klassisk "vuxen" syn på nätet enligt föreläsaren. Kanske därför min Facebook-status kan vara densamma i många dagar...för att inget som jag anser intressant nog att dela med sig händer. Men att använda mediet internet för att dela med sig av sina tankar och åsikter, det var klassisk "ungdomlig" syn på nätet sades i föreläsningen. Så där är jag...i mitten.

Något som jag tycker är viktigt att lära ut i tidiga år då det gäller internet är källkritik. På internet kan vem som helst lägga ut nästan vad som helst, även totalt felaktig information. Det är viktigt att kunna skilja på fakta och åsikter, felaktigheter och korrekt information. Om man bara är källkritisk och även kritisk i sitt bemötande av andra människor (till exempel att man inte lämnar ut adress och telefonnummer hur som helst till vem som helst) så är man en god bit på vägen av säker hantering av internet.

(Föreläsningen jag skriver om visades 3/5 2010 klockan 16.00 på Kunskapskanalen. Programmet heter UR Samtiden.)

Kommentarer:

1 fia:

sv: haha fyllesms och fyllesamtal är ju mysiga som fan!

2 Malin:

Jag är nog som du där, men det är kanske inte så konstigt när vi fortfarande är unga fast ändå vuxna? Inte för att jag känner mig vuxen då... :)

Kommentera här: