Färger påverkar våra liv

De flesta har nog tänkt någon gång att färger faktiskt kan påverka ens humör. Då jag igår såg dokumentären "Att knäcka färgkoden: Färgens kraft" på Kunskapskanalen fick jag höra saker som jag aldrig vetat om. Några av de saker jag fann mest intressanta tar jag upp här. Vill gärna höra vad ni anser om teorierna?

Humörpåverkan?

Rött = upphetsande och blått = lugnande? Det har jag alltid trott. Men studier visar på precis motsatsen. Blått retar oss i större mängd och rött lugnar.

Rosa = lugnande?
I ett fängelse i USA används rosa färg på väggar, kläder och skor för att det har funnits ha en lugnande effekt. Det har varit mindre misshandel mellan fångar till exempel. Fångarna trodde däremot att färgen var för att förnedra dem så att de inte skulle vilja tillbaka dit och alltså inte skulle ha lika stor risk att bli återfallsförbrytare. Senare upptäcktes att själva färgen inte spelade någon roll. Man fick samma resultat med andra färger och kom fram till att det istället var den nymålade och "rena" känslan som avgjorde.

Färger stör sömn?
Retinala ganglieceller i ögat absorberar ljus. Blått ljus, som till exempel det ljus man får av att sitta ute i solen, hjälper till att få hjärnan att tro att det är dag. Detta ljus kommer dock även från dataskärmar, vilket kan rubba hjärnans dygnsrytm. Att undvika dataskärmar på kvällen eller använda solglasögon som filtrerar blått ljus kan återställa en rubbad dygnsrytm.

Bilfärgen påverkar föraren?
Statistik i Frankrike visade att röda bilar oftare var inblandade i olyckor, vilket ledde till att alla röda bilar hade dyrare försäkringspremier. Den röda färgen hetsade upp förare se de körde snabbare. Röda bilar "ser" snabbare ut och även fast rött var lugnande som färg generellt så anses den alltså som upphetsande då det handlar om en röd bil.

Färgglatt?
Man har sett en ökning av behovet av färgglada färger. Dessa färgglada färgers ursprung är naturen, så man har kopplat samman det ökade behovet av färg med naturens försvinnande ur våra liv. Naturen krymper, städerna växer och man har mindre tillgång till naturområden på en del ställen. Det väger man alltså upp med färgglada rum.

Färg = etikett?
Precis som så mycket annat så är färg en etikett. Kläder vi har på oss i en särskild färg signalerar något till andra. Detta är olika från kultur till kultur, så något som anses vara en maktfärg i ett visst land (så att man till exempel har det på sig på ett viktigt möte) kan innebära något helt annat för ett annat land. Något att tänka på för internationella affärspersoner?

Min favoritfärg.
Lila är en färg som sticker ut. Man har sällan lila hemma på väggarna - den uppfattas ofta som krävande och ibland stötande. Lila är den färg som har de kortaste ljusstrålarna i vårt spektrum. Lila har jag gillat i många år. Nu på senare tid har det varit "inne" med lila så då har jag passat på att hamstra lite kläder och liknande som är lila. Tidigare har det inte varit så lätt att få tag på. Det finns många olika nyanser av lila. Min absoluta favorit är den mörka, men syren, lavendel och ljusa nyanser är också fina så länge som det inte är för nära rosa. Lila är Piratpartiets färg, så där har vi första lila saken som jag inte gillar. Vilken är din favoritfärg?


Här har jag på mig två lila nyanser som jag gillar starkt! Lille Jonathan, som blir 2 år i sommar, var riktigt liten på denna bilden och ser lite misstänksam ut mot mig...hehe...