Läst klart: Välkommen till paradiset av Jennie Dielemans

Detta är en bok som handlar om turismindustrin och dess baksidor. Den visar på exempel vad turism kan innebära för lokalbefolkningen och miljön.

Det som jag lade märke till som genomgående hos alla de som intervjuades i boken var att de inte har något emot att folk kommer till deras byar, städer och länder men att de inte gillar sättet de gör det på. Många behandlar lokalbor som att de är en del av turistattraktionen eller att de är primitiva lägre stående människor som man ska tillrättavisa som barn.

Det som upprör mig mest är förstås människoindustrin. Unga tjejer och män som säljer sex. En del turister får visst för sig att alla är till salu och kan erbjuda pengar även till de som försöker livnära sig på att sälja souvenirer etc. Köpa sex tycker jag är bland det mest patetiska en människa kan göra. Ursäkterna de kommer med i boken är helt körda också. "De ser inte på sex likadant här som hemma. Det är mer naturligt och måste inte innebära att man känner nåt." "Kommer man till Thailand så MÅSTE man gå på sexshow. Det är som kinesiska muren i Kina". Och så vidare. Sedan åker de hem till sina fruar och flickvänner. ÄCKLIGT!

All-inclusive börjar sprida sig mer och mer också. Det innebär att nästan inga pengar alls stannar i landet eller kommer lokalbefolkningen till nytta. Hotellen är ägda av utländska företag som har personal från det egna landet, all mat och dryck finns på hotellet och de anordnar aktiviteter.

Jag förstår att språket kan innebära ett problem ibland. Jag hade väldigt svårt att göra mig förstådd i Kina. De som jobbade på turistställen kunde endast de vanliga fraserna på engelska och de utanför kunde oftast inget alls, men det gick bra ändå för att man använde sig av tecken och i nödfall fanns en lokalguide som kunde tolka. Men jag antar att det inte är skälet till all-inclusive...det är helt enkelt lättare då allt är betalt och man vet att allt ingår. Som reklamen säger: "Man kan lämna plånboken hemma". Vill man bara sola och slöa på en strand och ladda batterierna så förstår jag lockelsen bakom all-inclusive.

Sista frågan som tas upp i boken är miljön. Stora turismföretag letar vita härliga sandstränder och bygger hotellkomplex där. När sedan turismen går ner så kan de dra vidare och leta efter nästa ställe. Lokalbefolkningen är kvar...utan jobb och med lass av sopor och föroreningar. Man måste börja tänka mer långsiktigt annars finns det till slut inga härliga destinationer kvar att resa till.

Man skulle kunna tro att boken vill framkalla skuldkänslor för att man reser, men så ser inte jag det. Skulle självklart vilja att folk som sysslar med människohandel inte kan sova gott om nätterna och att nonchalanta turister som struntar i saker kanske får sig en tankeställare, men det handlar inte om att alla som reser är "bad guys". Det handlar om hur man reser.


Framsidan av boken.

Betyg

Kommentarer:

1 ellen:

Shit va läskigt :O



Svar: Jaa precis, det är ju liksom så. :D

Kommentera här: