Film Religulous

Spoilers kan förekomma! Åh, vad jag rekommenderar denna dokumentär! Den är gjord både med allvar och glimten i ögat och handlar om hur löjlig religion kan vara och även hur skrämmande den kan vara. Bill Maher är mannen som åker runt och ställer frågor om religion.

Något som jag personligen känner igen i filmen är att när han ställer frågor till troende folk så blir många så otroligt defensiva och aggressiva. Det har jag råkat ut för. Man ställer en fråga som inte alls är elak eller provocerande och ändå får man den reaktionen från folk ibland. "Du ska inte ifrågasätta min gud din idiot!" Hmm...moget, eller hur? Den reaktionen kommer från folk som inte kan ge något annat svar på "varför tror du" än "jag bara gör det".

Samtidigt som Maher för fram saker på ett skämtsamt sätt så får jag ibland rysningar i kroppen av hur korkade människor det finns. Som låter religion styra och bestämma över frågor och situationer som skulle bli bättre av mer rationellt tänkande. Dokumentären tar även upp det som jag alltid hävdat, att moral kan existera utan religion. Jag är ateist och klarar inte ens att fuska med tv-avgiften eller syssla med (numera) olaglig fildelning för att det går emot min personliga uppfattning om saker och ting. Så skulle man gå till grova saker som misshandel, mord o.s.v. så är det absolut HELT utanför min sträckning. Är jag inte då ett levande bevis på att moral inte behöver hänga ihop med religion?


Köp DVD på Ginza

Kommentarer:

1 Maol:

Kolla länken och kolla sen på bilden, känner du igen karaktären? ^_^

http://kissamiss.blogg.se/2009/october/vinylingar.html?_tmp=1d9f0c88c6e26367de672ac7c485cfedd8760e04

2 Maol:

Denna länk är bättre.

http://kissamiss.blogg.se/2009/october/vinylingar.html#comment

Kommentera här: