Varför? (Ett inlägg om leksaker)

När jag var liten lekte jag med allt som jag kände för. Bilar, dockor, Brio järnvägar, LEGO, My Little Pony, Transformers, Turtles, TV-spel, Gameboy (ordet boy t.o.m. i spelnamnet), brädspel och självklart mer aktiva saker som brännboll, fotboll och så vidare. Detta vill jag föra vidare till mina framtida barn.

Men vad gör leksakstillverkarna? De gör tvärtemot. På omslagen till de olika sakerna är det ofta antingen flickor eller pojkar. Flickorna leker leende med hushållsleksaker (det finns t.ex. dammsugare, spisar, strykjärn o.s.v.), dockor, smink (SMINK från 6 års ålder???) och en massa rosa ryschpysch. Pojkarna leker leende (eller med ett tuffare uttryck) med actiondockor (som t.ex. Turtles), Transformers, bilar, vapen och "tuffa" monster.

Jag kommer ihåg när jag var liten och ville leka med Brio järnvägar på förskolan. Det var jag och en tjej till. De andra tjejerna höll till i dockhörnan, men vi hade tröttnat. Då kom killarna och sa att vi inte fick leka där för det var pojkleksaker. Jag var lika envis då som jag är nu så jag och kompisen höll fast vid att det inte stämde och att vi fick leka om vi ville. Vi vann den matchen, men vi fick aldrig vara med pojkarna och bygga kojor. Då blev vi utkastade för vi "var tjejer och bara förstörde".

Trots att några försökte förstöra på det viset så stod jag på mig och fortsatte som jag alltid gjort. Helt enkelt att jag lekte med det som gjorde mig GLAD och det jag tyckte var ROLIGT. Små barn i 6-årsåldern har vanligtvis ingen uppfattning om att en viss leksak hör till ett visst kön, så det är föräldrarnas åsikter som "går igen" i barnen. Alla barn tycker att deras egna föräldrar vet allt och har rätt i allt i början.

När jag praktiserade på ett dagis en gång tappade jag hakan rejält. En pojke gick runt för sig själv och lekte med en docka. Han lekte lugnt så han satt inte precis och ryckte armar och ben av dockan (som en del verkar tro att pojkar gör). Trots detta gick en ur personalen fram, tog dockan från honom och sa "Den där får inte du ha, det är flickornas leksak". VA?

Så för att barn ska kunna leka med vad de vill och utvecklas till mångsidiga individer krävs att en del föräldrar och dagispersonal tänker till. Leker barnet med något, ta ALDRIG ifrån det detta. Barnet har själv valt det och det är så det ska vara!


Barnasinnet finns kvar.