And the band played on (TV-film)

En film om upptäckten av AIDS-viruset. Fruktansvärt hemskt att så många var tvungna att dö innan man fattade att man var tvungen att göra något. De som försökte mötte många hinder. Första hindret var att man upptäckte viruset i homosexuella män först (1981). Sedan upptäcktes det bland sprutnarkomaner. Dessa människor ansågs inte ha rätt till mänskliga rättigheter. I nästa steg upptäcker man att bloddonationer och medicin till blödarsjuka har smittat personer med AIDS. Till slut upptäcker man viruset bland kvinnor och barn (1983). Över 25 miljoner människor har dött sedan AIDS upptäcktes. Detta innebär alltså att så många människor har dött under bara 28 år! 2007 levde 33 miljoner människor med HIV eller AIDS. Fortfarande anses det vara en "skammens sjukdom".

Nu till filmen. Den är intressant och gripande och fylls av talangfulla skådespelare som Ian McKellan, Alan Alda, Anjelica Huston, Tchéky Karyo och i mindre roller syns kända ansikten som Richard Gere, Richard Masur, Jeffrey Nordling, Phil Collins, Swoosie Kurtz, Steve Martin och många fler. Eftertexterna är det mest gripande i hela filmen. Då visas riktiga filmklipp från ljusmarscher, demonstrationer, drabbade personer och även kända personer som har HIV eller som avlidit i AIDS. Självklart är min favorit Freddie Mercury med där! Det visas klipp från en livekonsert där han var i sitt esse. 

Freddie är bara en person av över 25 miljoner, men ibland är det vad som krävs. När folk hör talas om siffror och statistik som är så höga att de är svåra att föreställa sig, när saker händer långt borta och så vidare då är det lätt att koppla bort. Men när en känd person träder fram, då får sjukdomen ett ansikte. Plötsligt får fler insikt om vad det handlar om. När man ser på Queen's sista musikvideor och jämför med tidigare så ser man Freddie tyna bort framför ögonen på en. Det är på riktigt och det händer fortfarande. Numera finns bra mediciner, men dessa är inte tillgängliga för alla. Många människor där ute i världen tynar fortfarande bort och dör av denna sjukdom.

Kommentarer:

1 Frida:

Ja det är ett hemskt virus :/

2 Annika:

Tack för tipset, ska absolut se den!

Kommentera här: